Háttérképek
Szatmár megyei látványosságok letölthető háttérképeken.

Archív képeslapok
Archív szatmárnémeti és nagykárolyi képeslapok.

Szálláshelyek
Szálláshelyek Szatmár megyében.

Szatmári hírek
Szatmár megye hírportálja. Friss hírek, információk, programajánlók.

Túrterebes

Románul Turulung.

Túrterebes község a Túr és a Turc patak találkozásánál fekszik, Szatmárnémetitől 25 km-re, az Ukrajnába vezető E81-es főút mentén. A község egykor Ugocsa megyéhez tartozott.

 

 

A község három települése, Túrterebes, Túrterebesi Szőlőhegy és Kisterebes. A  2002-es népszámlálási adatok szerint 3845 fő lakja, amelyből 55,34% magyar, 31,88% román, 9,1% roma, 3,56% német, a többiek pedig ukránnak vallották magukat.

 

A közigazgatási egység központja Túrterebes, a legnagyobb település, mely mintegy 2431 lakossal rendelkezik. 1216-ban említik legkorábban. A 14. században Túrterebes népes falunak számított, csakhogy a történelem során lakosságát megtizedelték a törökök, tatárok és különféle járványok. A jelentősen megcsappant népességet előbb rutén beköltözőkkel, majd sváb telepesekkel pótolták. A 19. század során zsidók is megtelepedtek itt, közösségük jelentőségét az is mutatja, hogy zsinagógát is fenntartottak. A második világháborút követően előbb a zsidókat deportálták, majd a  svábokat vitték kényszermunkára a Szovjetunióba. Eyenkívül a 20. század első felében sokan Amerikába vándoroltak a kedvezőbb munka reményében. Legjelentősebb épülete az egykori Perényi kastély, a helyi iskola egyik épülete.

 

Egy másik jelentős épület a Perényi család támogatásával épült, barokk stílusú római katolikus templom, mely 1814-től 13 éven keresztül épült. A jelenlegi református templom 1976-77-ben épült kőből, a korábbi vályogból emelt templom helyén. A 25 m magas fa torony gerendáit helyi mesterek faragták a 18. században. A görög katolikus templomot 1868-ban kezdték el építeni, de pénzhiány miatt csak 1903-ban fejezték be. Túrterebesi Szőlőhegy felé haladva látható a Kis-hegyen álló Dónát kápolna, melyet a sváb közösség épített 1850-ben. Egyediségét forgó tabernákulumának köszönheti. A faluban álló másik kápolna a 19. század első felében épült.

 

 

Túrterebesen született a Szatmári Római Katolikus Püspökség két püspöke, Reizer Pál (1943-2002) és a jelenlegi püspök, Schönberger Jenő is.


A község megélhetését legnagyobb mértékben a mezőgazdaság biztosítja. A növénytermesztésében legjelentősebb az eper, a dió, a szőlő és a szilva, de szelídgesztenye is található a község területén. A fenntartható fejlesztés megvalósítása céljából jött létre a Túrmenti Természetvédelmi Terület községeit magába foglaló EcoNaTur kistérségi társulás, melynek központja Túrterebesen van.

 

 

Túrterebesi Szőlőhegy csak az 1950-es években vált önálló településsé, addig Túrterebes része volt. A település már az Avas hegység nyugati peremvidékének számító, dombok aljában található, mely földrajzi adottságainál fogva kiváló a szőlő és más gyümölcs termesztésére. Római katolikus templomát az 1980-as években kezdték el építeni, de csak 1996-ban fejezték be. Lakosainak száma a legutóbbi népszámláláskor 222 fő volt.

 

Kisterebes falut 1920-ban alapították a Túrterebeshez tartozó Hódos-tanya helyén, többségében Máramarosból származó telepesek. Legjelentősebb épülete az 1939-ben épített, Szt. Mihály és Gábor arkangyalok tiszteletére szentelt ortodox templom. A településnek 2002-ben 1192 lakosa volt.

 

Hasznos infók:

 

A Polgármesteri Hivatal honlapja
Szatmár megyei cégadatbázis
Szatmári hírek
A település adatlapja a Wikipédián