Háttérképek
Szatmár megyei látványosságok letölthető háttérképeken.

Archív képeslapok
Archív szatmárnémeti és nagykárolyi képeslapok.

Szálláshelyek
Szálláshelyek Szatmár megyében.

Szatmári hírek
Szatmár megye hírportálja. Friss hírek, információk, programajánlók.

Sárközújlak

Román neve Livada.

Szatmár megyében, Szatmárnémetitől 20 km-re, a DN19-es úton található Sárközújlak. Vasúton is megközelíthető a Szatmárnémeti-Bikszád vonalon.
Sárközújlakot 2006-ban emelték városi rangra. Négy településből tevődik össze: Sárközújlak, Gombástanya (vagy Meggyesgombás), Adorján és Felső-Liget (vagy Kis-Sárköz). A település 7004 fős lakossággal rendelkezett a 2002-es népszámlálás idején, amelyből 60,26 % magyar, 34,39 % román, 4,52 % roma, 0,58 % ukrán, 0,25 % egyéb nemzetiségű.


A Szamosközi síkság szélén fekvő települést két falu, Sárköz és Újlak összenövéséből jött létre. Az első írásos említés egy adománylevélben történik, amelyben 1270-ben a Móricok kapták meg a falut. Később a Sárközy család kezére került a falu. Újlak települést 1331-ben említik először a források, ekkor az Újlaki család birtoka.


Házasodás révén később Sárköz a Vécsey család tulajdonába került, akik évszázadokon keresztül birtokolták. A család nagy szerepet játszott a falu fejlődésében, modernizálásában. Ők szorgalmazták többek között a Bikszád–Szatmár vasútvonal megépítését is.


A település legkiemelkedőbb műemléke a Vécsey kastély, jelenleg a Megyei  Ifjúsági Igazgatóság kezeli. 1760–1764 között épült, eredetileg két emeletből állt (a felső emeletet fafaragások díszítették), de 1823-ban a felső emelet leégett, és újjáépítésére már nem került sor. A főbejárat fölött a Vécsey család címre látható. A kastélyt angolpark övezi, évszázados fákkal. A késő gótikus stílusban épült újlaki református templom és előterében a 19. századi fa harangláb a város másik fontos műemlék-együttese. A templomot Báthori Zsuzsanna, Meggyesaljai Móric bán felesége építtette. A szentély gótikus boltozatának zárókövén egy nyakán átlőtt madarat ábrázoló címer látható. Ugyancsak a szentélyben, a befalazott ajtón 1457-es évszám figyelhető meg, a templom építésének feltételezett ideje. A Szent Kereszt felmagasztalása római katolikus templom a Vécsey család támogatásával, a 18. század végén épült, késő barokk stílusban. A 20. század elején jelentősen megnagyobbították és felújították. A görög katolikus templom 1816-1826 között épült.

Adorjánt először 1262-ben említik az okiratok. Jellegzetességei a halastavak, amelyek a megye határain túl is ismertek. Meggyesgombás 1926-ban lett önálló település, korábban Aranyosmeggyes rész volt. Kissárköz 1956-ban lett önálló település

Sárközújlak jelentősebb látnivalói:

A barokk stílusú Vécsey kastély 1760-64 között épült és eredetileg két emeletből állt (a felső emeletet fafaragások díszítették), de 1823-ban a felső emelet leégett, és nem építették újjá. A főbejárat fölött a Vécsey család címre található. Érdekes még a homlokzati részen a csatornát díszítő sárgarézből készült sárkányfej, melyet kígyók tartanak, a hiedelem szerint ezek távol tartják a gonosz szellemeket a kastélytól. A kastélyt sétára kiválóan alkalmas angolpark övezi, évszázados fákkal. A késő gótikus stílusban épült újlaki református templom és előterében a 19. századi fa harangláb a falu másik kihagyhatatlan látnivalója. A templom eredetileg római katolikus volt és Báthory Zsuzsanna, Meggyesaljai Móric bán felesége építtette hat másik templommal egyetemben, férje és fia emlékére, akik meghaltak a török elleni háborúban. A szentély gótikus boltozatának zárókövén a Báthory család címere látható. A szentélyben befalazott ajtó látható, rajta 1457-es évszám, a templom építésének feltételezett ideje. Figyelemre méltóak a hajó déli oldalán látható csúcsíves, kőrácsos gótikus ablakok. A római katolikus temploma (Szent Kereszt felmagasztalása titulus) késő barokk stílusban épült Vécsey család támogatásával és 18. század végén fejezték be. A 20. század elején jelentősen megnagyobbították és felújították (átépítésekor sírokat találtak, és az egyikben egy 1705-ös pénzérmét, feltételezik, hogy temető lehetett a templom helyén). A második világháború idején megsérült és jelentős javításra szorult. A görög katolikus temploma 1816-26 között épült. A közelmúltban kívül-belül felújították. A sárközi református templom helyét, melyet szintén Báthory Zsuzsanna építtetett, egy kis fa harangláb jelzi. Lebontották a 20. század elején, hogy újat építsenek helyette, de az első világháború megakadályozta ezt az elhatározást, és mai napig sem készült el.
A sárközi temetőben van a Vécsey család nyugvóhelye. A 70-es években helyezték a kápolna külső falára, a bejárat két oldalára a két világháborúban elesettek nevét is tartalmazó emléktáblákat. A temetőkertben áll egy védettségre javasolt évszázados kocsányos tölgyfa is.


A községközpontban a Péterfy-kúria kertjébe 1993-ban kezdtek építeni egy ortodox templomot, mely szinte teljesen készen van már, ám jelenleg még a Péterfy kúriát használják ortodox kápolnának.

 

Hasznos infók:


Szatmár megyei cégadatbázis
Szatmári hírek
A település adatlapja a Wikipédián