Háttérképek
Szatmár megyei látványosságok letölthető háttérképeken.

Archív képeslapok
Archív szatmárnémeti és nagykárolyi képeslapok.

Szálláshelyek
Szálláshelyek Szatmár megyében.

Szatmári hírek
Szatmár megye hírportálja. Friss hírek, információk, programajánlók.

Nagyszokond

Románul Socond.

Nagyszokond Szatmárnémetitől 31 km-re délre, a 193A jelzésű úton fekszik, települései a környező erdők völgyeiben nyúlnak el. Lakosságát a 2002-es népszámláláskor 2576 főre becsülték, amelyből 70,34% román, 3,53% magyar, 24,88% roma nemzetiségű. A községhez tartozó települések: Nagyszokond (községközpont), Laphegy, Béltekhodos, Kisszokond és Felsőboldád.

 

Nagyszokond első írásos említése a 15. századból való, amikor a település a Drágfi család tulajdonában volt, majd a 18. században a Károlyi család szerezte meg. Több más környékbeli településhez hasonlóan Szokondra is svábokat telepítettek. Leszármazottaik közül a második világháború után közel száz személyt deportáltak. A községhez tartózó településeken 1930-ban mintegy 80 zsidó lakos is élt, de deportálás miatt a közösség teljesen eltűnt.

 

A nagyszokondi Szűz Mária római katolikus templom a település sváb lakosságának épült az 1800-as évek elején, de mivel a svábok elvándoroltak, ma már csak ritkán használják. Az ortodox templom építését 1995-ben kezdték el, Szt. Péter és Pál apostolok tiszteletére szentelték fel. A település sajátos arculatát színesítik a domboldalba vájt pincesorok, amelyek a szakaszi, a bélteki és a dobrai pincékhez hasonlóak, de egyediek a Bükkalján.

 

Laphegy település első írásos említése a 15. század közepéből való. A középkorban a Drágfi uradalom része, később a Károlyi család tulajdonába került. A településen jelenleg az 1926-ban épült, Szt. Mihály és Gábriel arkangyalok tiszteletére szentelt ortodox templom áll. Béltekhodos egyetlen temploma, az 1929-ben épült Szt. Mihály és Gábriel arkangyaloknak szentelt ortodox templom.

 

Kisszokond és Felsőboldád települések fatemplomai műemlékek, mindkettő a nemzeti kulturális örökség része. Kisszokond templomát 1740-ben építették, a Szűzanya Elszenderedése tiszteletére szentelték. A felsőboldádi templom a 18. század végefelé épült, oltárképe Szűz Mária bemenetelét a templomba ábrázolja. A 20. század második felében mindkét településen új kőtemplom épült, így az egykori fatemplomok múzeumként várják a látogatókat.

 

Hasznos infók:

 

A Polgármesteri Hivatal honlapja
Szatmár megyei cégadatbázis
Szatmári hírek
A település adatlapja a Wikipédián