Háttérképek
Szatmár megyei látványosságok letölthető háttérképeken.

Archív képeslapok
Archív szatmárnémeti és nagykárolyi képeslapok.

Szálláshelyek
Szálláshelyek Szatmár megyében.

Szatmári hírek
Szatmár megye hírportálja. Friss hírek, információk, programajánlók.

Kaplony

Román neve Capleni.

Kaplony 4 km-re található Nagykárolytól, és 40 km-re Szatmárnémetitől. 2002-től alkot önálló községet, amikor különvált  Kálmándtól. A 2002-es népszámlálási adatok szerint 3135 lakosa van. 90%-uk magyar, 3,18% roma, 3,15% német és 2,9% román.

 

 

 

 

Kaplonyt először 1212-ben említik a források. A Kaplyon nemzetség ősi birtoka, (Kond vezér második fiának leszármazottai) tulajdona volt. A Károlyi, a Vetési, a Csomaközi és a Bagosi családok birtokolták a 14. század végéig, amikor a Károlyi család szerezte meg, aki svábokat telepített  be 1712-ben.

 

A település legjelentősebb műemléke a Károlyi családhoz kötődő kolostor. Eredetileg a Kaplony nemzetség monostora volt, melyről az első írott források 1268-ból származnak.  Károlyi Sándor a 18. században újjáépíttette a ferences szerzetesek részére. 1834-ban a földrengés miatt a kolostort a templommal együtt újjá  kellett építeni, ez pedig Ybl Miklós tervei alapján történt meg, 1841-1848 között. A szentély mögé építették a Károlyi család kriptáját, ahol  a család 36 tagja nyugszik, köztük Károlyi Sándor, a szatmári béke létrehozója.

 

 

 

1910-ben 1937, túlnyomórészt magyar lakosa volt. A trianoni békeszerződésig Szatmár vármegye Nagykárolyi járásához tartozott.  2002-től pedig önálló közigatgatási egységet képez.

 

 

Hasznos infók:

 

A Polgármesteri Hivatal honlapja
Szatmár megyei cégadatbázis
Szatmári hírek
A település adatlapja a Wikipédián

 Videófelvétel Kaplony látványosságairól - a Szatmár Megyei Múzeum engedélyével