Háttérképek
Szatmár megyei látványosságok letölthető háttérképeken.

Archív képeslapok
Archív szatmárnémeti és nagykárolyi képeslapok.

Szálláshelyek
Szálláshelyek Szatmár megyében.

Szatmári hírek
Szatmár megye hírportálja. Friss hírek, információk, programajánlók.

Kányaháza

Román neve Calinesti Oas

Kányaháza község az Avas-medencében, Szatmár megyében, a 480 m magas Hegy-fő alatt fekszik. A népszámlálási adatok szerint 2578 lakosa van a községközpontnak, Kányaházának, míg Kakáktelepnek 965, Avaslekencének 848, Nagylegelőnek pedig 310. Összesen 4701 lelket számlál a község, amelyből 98,7 százalék román, 1,12 százalék roman, a többi pedig magyar, német és ukrán. A megyeszékhelytől 46 km távolságra észak-keletre található, a Túr és Tálna folyók völgyében.

 

A XVI. századig a Mórocz család birtoka volt, majd Báthory család, később pedig a Bagossy család birtokolta. 1711-től a gróf Károlyiak, báró Vécsey, gróf Korniss, gróf Teleki, báró Wesselényi, báró Huszár, gróf Barkóczy, báró Bánffy, báró Perényi, a Vetéssy, Szirmay, Melczer, Bagossy, Dózsa, Nagy, Darvay, Kovács családok birtokolták a XIX. század közepéig.

 

 

Kányaháza első írásos említése 1490-ből származik, Kalynhaza alakban, az Aranyosmeggyeshez tartozó avassági uradalom részeként.  Az 1970-es árvizek után, 1972-ben a Túron egy völgyzáró gátat és tározót építettek, amelynek elsődleges célja az árvízmentesítés volt, de a megye lakói számára turisztikai célponttá vált, főként horgászni vágyók és kempingezők látogatják szivesen a tó környékét.  A hagyományos néprajzi értékeket mutatja be a község legrégibb háza, az 1727-ben épült parasztház, amely ma múzeum.

 

 

Ismert látványosságnak számít a Portăriţa kolostor, amely Kányaháza település határában épült az 1990-es években.

 

 

Hasznos infók:

 

A Polgármesteri Hivatal honlapja
Szatmár megyei cégadatbázis
Szatmári hírek
A település adatlapja a Wikipédián

 

 

 Videófelvétel Kányaháza látványosságairól -  a Szatmár Megyei Múzeum engedélyével