Háttérképek
Szatmár megyei látványosságok letölthető háttérképeken.

Archív képeslapok
Archív szatmárnémeti és nagykárolyi képeslapok.

Szálláshelyek
Szálláshelyek Szatmár megyében.

Szatmári hírek
Szatmár megye hírportálja. Friss hírek, információk, programajánlók.

Bogdánd

Román neve Bogdand.

 

A Tövishát tájegységben, a Mázsa patak mentén fekszik, Szatmárnémetitől és Zilahtól egyaránt 60 km-re. A községben négy település található: Bogdánd, Bábca, Szilágyszér és Szilágykorond. 3227 lakosának, a 2002-es népszámlálási adatok szerint  57,11% -a magyar, 40,37%-a román és 1,1%-a roma. Szatmár megyéhez 1968-ban sorolták, korábban Közép-Szolnok, majd Szilágy vármegye része volt.

 

Az első írásos említés 1383-ból való, ekkori említése Bogdand, majd a későbbiekben Magdand,  Bagdan,  Baghdand, Bogdan, Bogdaan néven jelenik meg az írott forrásokban.

A falut több alkalommal is érték tragédiák az évszázadok során, a 17. század végén a labancok felégették, lakosságát lemészrolták, 1742-ben pestis tizedelte a lakosságot. Ezek miatt székelyeket telepítettek a faluba

 

A falu nevezetességei közé sorolható a református temploma, mely egy, már az 1400-as években említett, később elpusztult kőtemplom helyett épült a középkorban.

Mai alakját 1848-ban nyerte el, melyben visszaköszönnek a Wesselényi családra utaló címerek,  ugyanis Wesselényi István Középszolnok megyei főispán tulajdonában volt a falu az 1700-as évek elejétől.

Szintén helyi nevezetesség az 1997-ben alapított „Sipos László” Bogdándi Magyar Múzeum, amely a helyi bútorok, használati tárgyak, kerámia, háztartási eszközök, népviseletek, textíliák segítségével mutatja be a lakosok szokásait. A falu ismert a z évről évre megrendezésre kerülő Bogdándi Nemzetiségi Néptánc-találkozóról is.

Bogdándi néptánctalálkozó

Szilágykorond első említése 1423-ból származik. Jelenleg ötszáz lakosa van, a 2002-es népszámlálási adatok szerint. Bábca, a község másik falva több mint 800 lelkes, első írásos említése 1383-ból származik. Szér 813 lakost tartott számon a népszámlálás idején. Első írásos említése 1349-ből származik.

 

Hasznos infók:

 

A Polgármesteri Hivatal honlapja
Szatmár megyei cégadatbázis
Szatmári hírek
A település adatlapja a Wikipédián