Háttérképek
Szatmár megyei látványosságok letölthető háttérképeken.

Archív képeslapok
Archív szatmárnémeti és nagykárolyi képeslapok.

Szálláshelyek
Szálláshelyek Szatmár megyében.

Szatmári hírek
Szatmár megye hírportálja. Friss hírek, információk, programajánlók.

Avasújfalu

Románul Certeze.

A község Szatmárnémetitől észak-keletre, 54 km-re található Ukrajna és Máramaros megye határán a Fehér patak (Valea Albă) és Valea Rea völgyében. A DN 19-es úton közelíthető meg, amely a Huta-hágón át Máramarosszigetre vezet. Három település alkotja: Avasújfalu (községközpont), Lajosvölgyi Huta és Mózesfalu. 2002-ben összesen 5445 lakosa volt, amelyből 98,01% román, 1,85% szlovák és más nemzetiségű. 1944-ig jelentős zsidó közösség élt itt, zsinagógával is rendelkeztek.

 

A pálinkájáról híres település városias arculatát nagyban meghatározza a változatos építészeti stílusok keveredése. Mezőgazdasággal legfőképpen az idősebbek foglalkoznak, a községben a legfőbb gazdasági tevékenység az építkezés, a márványmegmunkálás és az építkezéshez kapcsolódó egyéb tevékenységek. Emellett a településen ásványvíz palackozó is működik. Számos kiránduló útvonal indul innen a Gutin hegység keleti részébe.

 

Legrégibb épülete az 1817-1824 között épített, Szent Mihály és Gábor arkangyal tiszteletére szentelt ortodox templom. A jelenlegi templom elkészülte előtt egy fatemplomban tartották az istentiszteleteket. A helyi hagyomány szerint a szétszórt házakból álló település magasabban helyezkedett el, a régi fatemplom is a jelenlegi temető helyén állt. Baptista és pünkösdista imaház is épült itt.

 

Lajosvölgyi Huta települést a 19. században alapították, amikor a közeli vasbányába szlovák és lengyel munkásokat hoztak. Megyénk települései közül itt található a legnagyobb szlovák közösség, amely több mint 100 főt számlál. Népszerűségét növeli a minden év május első vasárnapján megrendezésre kerülő népi fesztivál. A rendezvényen a juhmérés ősi szokását, az avasi pásztorember életének egyik meghatározó eseményét elevenítik fel. A település szálláshelyei és vendéglátó ipari egységei egész évben várják a látogatókat, ízelítőt kínálva a helyi konyhából és vendégszeretetből.

 

Mózesfalura jellemző, hogy a munkaképes lakosság döntő hányada külföldön vállal munkát. Az ortodox templomot, amely a 19. század közepén épült, Szt. Mihály és Gábor arkangyal tiszteletére szentelték fel. Szatmár és Máramaros határán található a Szentháromság tiszteletére szentelt moldvai stílusban, fából épült ortodox női kolostor. Napjainkra kedvelt zarándokhellyé vált a két szomszédos megye lakói számára.

 

Hasznos infók:

 

A Polgármesteri Hivatal honlapja
Szatmár megyei cégadatbázis
Szatmári hírek
A település adatlapja a Wikipédián