Háttérképek
Szatmár megyei látványosságok letölthető háttérképeken.

Archív képeslapok
Archív szatmárnémeti és nagykárolyi képeslapok.

Szálláshelyek
Szálláshelyek Szatmár megyében.

Szatmári hírek
Szatmár megye hírportálja. Friss hírek, információk, programajánlók.

Avasfelsőfalu

Románul Negresti Oas.

Avasfelsőfalu az Avasság legjelentősebb települése, az Avas és a Gutin hegységek között terül el, Szatmárnémetitől 50 km-re, a DN19 úton. Vasúton a Szatmárnémeti–Bikszád vonalon érhető el. 1964 óta városi rangja van.

 

 

A községhez tartozik a turisztikailag egyre jelentősebb szerepet kapó Lunaforrás (vagy Lunatelep), ahol a közeljövőben sípálya kiépítését tervezik,  és Túrvékonya település. A 2002-ben tartott népszámlálás alkalmával 13870 lakosa volt, amelyből 95,12%  román, 3,98% magyar, 0,51% roma, 0,39% nemzetiségű.

 

1490-ben említik először, akkor Felshewfalw-ként, a Móric család birtokaként.  Avasfelsőfalu lakosai főleg mezőgazdasággal és álattenyésztéssel foglalkoztka, de a XX. százatól ásványvíz palackozó üzem is létesült, valamint a bányászat is megjelent a fafeldolgozás, gépgyártás, élelmiszeripar, textilipar. mellett. Mára számos vállalat működik itt, a környék gazdasági központjaként tekinthető.

 

Turisztikai szempontból jelentős a néphagyomány, amelyet a város szabadtéri múzeuma is bemutat.  Emellett a környéken számos túrázási lehetőség is van, a Túr vagy a Nagy Tálna folyók völgyén, valamint ismert a helyi ásványvíz is. Lunaforrás kezdetben Avasfelsőfalu része volt, önálló településsé csak 1956-ban vált. Túrvékonya első írásos említése 1478-ból származik, amikor a Móric család tulajdonában volt.

 

Hasznos infók:

 

A Polgármesteri Hivatal honlapja
Szatmár megyei cégadatbázis
Szatmári hírek
A település adatlapja a Wikipédián